Swarte Wief krijgt wat kleur op Lemmer II

Een matige, roemloze IFKS dreigde deze afgelopen week voor Jaap Hofstee en zijn bemanning. De eerste drie wedstrijden waren alles behalve goed te noemen voor It Swarte Wief. Het skûtsje die nog altijd een groot potentieel heeft kon op geen moment de toeschouwers overtuigen dat men hier te maken had met hetzelfde skûtsje welke tweemaal op het podium stond in het eindklassement van de A-klasse. Toegegeven de concurrentie is moordend en weinig schepen zitten stil, toch moeten wij erkennen dat de resultaten niet representatief waren t.o.v. haar potentieel. Aan de andere kant kunne we ook spreken van een nieuwe “generatie” welke nog niet kan buigen op de ervaring van de bemanning uit de gouden jaren. Voor deze bemanning was er dan ook veel ruimte in deze wisselende IFKS om enerverende en leerzame meters te maken.

Bij Echtenerbrug zag men bij vlagen waar It Swarte Wief toe in staat was toen zij van een dertiende plaats opklom in een relatief korte wedstrijd naar een zesde plaats. Jammergenoeg waren het de weergoden die de afgelopen twee dagen os weer “verwenden” met te veel wind. Vandaag was het anders, zou It Swarte Wief de abrupt onderbroken lijn kunnen doorzetten op Lemmer. En wat als er een goede start uit zou worden geperst? Anderzijds wou men ook niet te veel risico nemen want bij het starten op het scherpst van de snede ligt ook een valse start op de loer en aan een diskwalificatie op deze finaledag wou men al helemaal niet denken.

Diverse politici (gedeputeerde, raadsleden, wethouders) alsook vertegenwoordigers van diverse Plaatselijke Belangen uit de gemeente gingen er eens goed voor zitten op de Poolster. Op de brede startlijn zag men Jaap mooi positie kiezen en de vrijheid vinden, daar waar het ongelooflijk dringen was bij het startschip, kon It Swarte Wief in een mooi tempo de startlijn passeren op weg naar de bovenboei. Het was de Grytsje Obes die men als eerste de bovenboei zag ronden. Deze zou haar koppositie ook niet meer afstaan en ging onbedreigd naar de overwinning. Zij werd hiermee derde in het klassement en zal promoveren naar de A-klasse. De tweede plaats was voor de Lonneke, die haar beste resultaat boekte van de IFKS hiermee. Als derde passeerde favoriet Herre Hooghiemster met de Emanuel de ton. De klassementsleider die streed met Ulbe Zwaga om het kampioenschap werd op gepaste wijze achtervolgd door…. It Swarte Wief. Daar was ze dan ineens, een mooie start werd beloond met een vierde plaats om de bovenboei. Op afstand gevolgd door de Twee Gebroeders van Jan Overwijk. Een prachtpositie om zich te kunnen handhaven in de B-klasse, want een degradatie was nog lang niet uitgesloten. De concurrenten, de Brijbek uit Workum en Jonge Rein voeren in het achterveld en dit gold ook voor de Ut en Thús. De afstand met de achtervolgers werd gaandeweg de race alleen maar groter, terwijl de afstand ten op zichte van de Emanuel te overzien viel.

In de laatste ronde koos Jaap dan ook nog voor een aanval door een andere slag te kiezen dan de top drie in de richting van de bovenboei. Een podiumplaats zou natuurlijk een mooie afsluiter zijn van deze week. Een leek het goed uit te pakken maar al snel bleek dat het toch niet de slag was die voor het verschil ging zorgen, desalniettemin bleef het achterveld op gepaste afstand en bleef de nummer twee in het klassement, Ulbe Zwaga ruim achter It Swarte Wief. De mooie klassering deed ’t Swarte Wief een heuse sprong maken in het klassement waarin zij nu dan op een negende plaats eindigde in een kampioenschap die helaas maar uit vijf wedstrijden heeft mogen bestaan. Wat als….overheerste nog even.

It Swarte Wief en haar bemanning hebben laten zien dat zij er nog toe doet, dat ze veerkracht toont en zeker met de top kan meestrijden. We kunnen terugkijken op een wisselende IFKS met een mooie afsluiter. Met ongelooflijk veel steun  van onze trouwe fans, onze fantastische club van 100 en ál die prachtige sponsoren die ons de kans geven om ieder jaar de mooiste hobby uit te oefenen die men zich kan bedenken.

Nu al worden de plannen gesmeed voor het volgende jaar en is de gretigheid naar succes zo mogelijk nog groter geworden. Wij hopen een ieder volgend jaar weer te mogen verwelkomen in onze missie om terug te keren naar het hoogste niveau. Voor nu sluiten wij het af met de feestelijkheden in Lemmer en gaan wij op korte termijn weer hard in training voor het naseizoen.

Een ieder bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun!